7 ביוני 2018 ''פלי הנמר''

באו לבקר במאורת הנמר: אילן ישראל ועינת נאמן

אילן ישראל, מנהל חטיבת תים קאד (Team CAD) בקבוצת מלם תים, הנציגה של אוטודסק (Autodesk) בישראל, ועינת נאמן, מנהלת השיווק של תים קאד, באו לבקר במאורת הנמר.

בביקורם הם סיפרו לי אודות BIM (ר"ת Building information modeling) – שיטת ניהול התכנון והבנייה המתקדמת בעולם, לדבריהם. השניים ציינו שמתודולוגיית BIM מובילה בקרב חברות הבניה הגדולות בעולם מזה 20 שנים ומחוללת טרנספורמציה דיגיטלית בתחום בעולם כולו – וגם בישראל, אם כי לאט מדי מהרצוי. מרכז בינוי צה"ל במשרד הביטחון – היזם הגדול ביותר – הכניס כתנאי סף בכל מכרז את העבודה בשיטת BIM, וכמוהו מספר חברות בנייה, אדריכלים ומהנדסים, הם אמרו.

BIM באה לפתור את בעיית חוסר התקשורת בין גורמי התכנון והביצוע בפרויקטים בתחום התכנון והבנייה, ומסמלת את המעבר מהשימוש בגרמושקה לפלטפורמה ממוחשבת חכמה, שמשתמשת ב-BI ובלמידת מכונה, לניתוחים אנליטיים ממתקדמים ולחיזוי התנגשויות ובעיות תכנוניות. כמו כן, מהווה פלטפורמת BIM חזית אחת למידע ושיתופיות מלאה בין כל הגורמים המעורבים בפרויקט – החל משלב התכנון, דרך הביצוע ועד למסירת המפתח והאחזקה של המבנה, כך שכל אחד מהם יכול לראות אונליין את התקדמות הפרוייקט בכל האגפים ולהוסיף עדכון משלו, שמסתנכרן אוטומטית במערכת. BIM מכסה את כל עולם ההנדסה והבנייה באשר הוא: אדריכלות, בנייה, תשתיות, כבישים וניקוז, ונוגע בעולם המכניקה, לרבות משאבות מים, דוודים ועוד.

זהו בהחלט תחום מרתק וחשוב ביותר להוזלת עלויות התכנון והבנייה, עקב האפשרות לביצוע חישובי כמויות מדויקים, ליעילות תהליך הבנייה, לקיצור משמעותי בזמני קבלת המפתח ולמניעת כשלים בטיחותיים.

"תחום 'קשה לעיכול' – אבל חשוב להפיץ את הבשורה"

"בארץ, הנושא לא מוכר מספיק והתחום הטכנולוגי 'קשה לעיכול' בקרב העוסקים בתחום הבנייה, אבל חשוב מאוד להפיץ את הבשורה, כדי להפוך את העבודה עם BIM למאסט", ציינו ישראל ונאמן.

למדתי בשיחתנו כי בשיטת BIM בונים מודל ממוחשב, דיגיטלי תלת ממדי חי של המבנה, המבנים, הכבישים וכו'…, שמציג את המאפיינים שלהם, דוגמת מראה, תכונות הנדסיות, חומרים, לוחות זמנים ועלויות, וכל הגורמים המעורבים בפרויקט מתממשקים אליו בזמן אמת ומזינים אותו, בהם האדריכל, הקונסטרוקטור, מיזוג האוויר ועוד. כולם יכולים לראות את כל השינויים שנעשים. באמצעות המידול, המחשב מבצע סימולציות ובודק התנגשויות כבר בשלב התכנון, הרבה לפני שתהליך הבנייה מתחיל, וגם לכל אורכו. לדוגמה: התנגשות בין אלמנט שלד כגון עמוד לתעלת מיזוג אוויר. כך ניתן לנבא תרחישים ולהתריע למתכננים הרלוונטיים (מתכנן השלד או מתכנן מיזוג אוויר) על כך שנדרש לבצע שינוי בתכנית ולמנוע טעויות קריטיות בבנייה, כמו גם לחסוך זמן וכסף.

יתרון עצום נוסף של ה-BIM הוא בכמות בסיס הנתונים העצומה שלו, שמאפשרת להעריך מחירים של מוצרים כגון דלתות, חלונות וריצוף באופן מדויק, בהתייחס לכמויות ובהשוואה למחירון המקובל. בעזרת למידת המכונה ניתן לבצע אופטימיזציה למיזוג אוויר, למשל, ולמצוא את המקום המדוייק למיקומם במבנה, כמו גם לעשות אנליזות של תנועת אנשים בתוך הבניין, מעליות, מדרגות וכו'… את כל האינטראקציות מבצעים בענן וניתן להציג חלופות רבות לבחירה.

ה-BIM משפיע גם על תחום הקריירה, מאחר שהוא "הוליד" תפקיד חדש: מנהל BIM ארגוני. מנהל ה-BIM בחברה צריך להיות בעל השכלה וידע בתחום התכנון והבנייה, וכן בעל גישה לטכנולוגיה והבנה טכנולוגית. "ארגון שישכיל להבין זאת ולהכשיר אדם מתאים לתפקיד יצליח למקסם את יכולות הפלטפורמה ולהצעיד את החברה לעולם המודרני, שיספק תוצרים איכותיים הרבה יותר", ציינו אורחיי.

פורום BIM ישראל

בישראל נחנך פורום BIM לפני כשלוש שנים, ביוזמת מלם תים ואוטודסק שכאמור, מלם תים היא נציגתה בישראל. חטיבת Team CAD היא ה-"בית" של ה-BIM בישראל ומספקת את מעטפת הפתרונות בתחום, כולל הטמעה, ליווי והדרכה, על מנת לייעל את תהליכי הבנייה והתכנון בישראל באמצעות מתודולוגיית BIM.

החזון של הפורום הוא לפעול להגברת המודעות והנחלת המתודולוגיה, תוך השגת חסכון משמעותי בעלויות ובמשאבים ושגשוג כלכלי לאורך זמן בתחומי התכנון, הבנייה והתשתיות בישראל.

תקן חדש בנושא בניה אמור היה להיות כבר מאושר בישראל, אולם גלגלי השיניים עובדים לאט מדי ועל ההתמהמהות בהסדרת הנושא נגבה מחיר גבוה – הן כלכלי והן בטיחותי.

לסיכום, ציינו ישראל ונעמן, "חברות הבנייה הגדולות בארץ, כמו גם משרדי האדריכלים והמהנדסים בתחום, מתחילים להפנים את חשיבות השימוש בטכנולוגיית BIM כחלק בלתי נפרד מתהליכי העבודה. אולם הדרך עד למימוש מלא של המערכת בכל החברות בארץ עוד ארוכה".

תגיות: , , , , ,

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *